Laden Bijeenkomsten

« Alle evenementen

  • Dit bijeenkomst is voorbij.

Tekorten op tafel: De problematiek van geneesmiddelentekorten vanuit verschillende perspectieven belicht.

24 november 2022 van 14:00 - 17:15

Op donderdag 24 november 2022 zal de Vereniging Farma & Recht (VFenR) haar najaarsbijeenkomst organiseren:

Tekorten op Tafel: De problematiek van geneesmiddelentekorten vanuit verschillende perspectieven belicht’

De VFenR is opgericht om te voorzien in de behoefte aan een forum waar ontwikkelingen binnen het brede, specialistische vakgebied farmacie en recht kunnen worden besproken. Leden van de VFenR zijn niet alleen juristen, maar ook mensen uit de praktijk, werkzaam bij farmaceutische bedrijven, apotheken en de overheid.

Wat betreft geneesmiddelentekorten volgen de ontwikkelingen zich momenteel in hoog tempo op, zowel nationaal als internationaal. De IGJ heeft de handhaving van de meldplicht tekorten en de voorraadverplichting in de laatste jaren geïntensiveerd. De rol van de EMA bij tekorten is versterkt. Afgelopen zomer heeft VWS een beleidsregel vastgesteld omtrent aan te houden geneesmiddelenvoorraden. De GVS-modernisering is uitgesteld. In het (concept)besluit Geneesmiddelenprijzen wordt een voorzorgsmaatregel voorgesteld om eventuele risico’s op beschikbaarheidsproblemen van geneesmiddelen voor patiënten te verkleinen. Apotheekpersoneel moet lastige gesprekken aan de balie voeren met patiënten als een geneesmiddel niet voorradig is. Over de beschikbaarheid van geneesmiddelen wordt soms wellicht ook te simpel gedacht. Mensen realiseren zich misschien niet of onvoldoende hoe complex de internationale supply chain is en wat er allemaal bij komt kijken.

De VFenR denkt daarom dat er grote behoefte is om een bijeenkomst te wijden aan geneesmiddelentekorten vanuit verschillende perspectieven. Dagvoorzitter van de bijeenkomst is Koosje van Lessen Kloeke (advocaat bij Leijnse Artz, auteur commentaar Geneesmiddelenwet in Tekst & Commentaar Gezondheidsrecht). Onderzoeksjournalist Lucien Hordijk (journalist) zal de bijeenkomst aftrappen en in een plenaire sessie ingaan op zijn onderzoek naar de oorzaken en oplossingen van geneesmiddelentekorten, zoals onder andere gepubliceerd in De Groene Amsterdammer. Na een bespreking van het toepasselijke juridisch kader door advocate en VF&R-bestuurslid Kim Mulder (Leijnse Artz), zal Hordijk samen met Ellen Nieuwenhuijse (head market acces and stakeholder management Sandoz), apotheker Jorrit Neumann (Amsterdam Farma), Kim Mulder (advocaat), Saïd Zarroy (senior zorginkoper farmacie bij Coöperatie VGZ) en Ludwig Castelijns  aan de hand van een aantal prikkelende stellingen van gedachten wisselen over de verschillende aspecten van geneesmiddelentekorten.

Programma:

14.00 uur – 14.15 uur Ontvangst
14.15 uur – 14.30 uur Algemene Ledenvergadering
Opening en introductie van dagvoorzitter Koosje van Lessen-Kloeke (oud-bestuurslid VFenR) door Frederik Schutte (voorzitter VFenR)
14.30 uur – 15.10 uur Setting the stage. Oorzaken van en oplossingen voor geneesmiddelentekorten
Lucien Hordijk (journalist)
15.10 uur – 15.40 uur Pauze
15.40 uur – 16.10 uur Relevante wet- en regelgeving bij geneesmiddelentekorten
Kim Mulder (bestuurslid VFenR)
16.10 uur – 17.10 uur Paneldiscussie geneesmiddelentekorten
Lucien Hordijk (journalist)
Jorrit Neumann (apotheker Amsterdam Farma)
Kim Mulder (advocaat)
Ellen Nieuwenhuijse (head market acces and stakeholder management Sandoz)
Saïd Zarroy (senior zorginkoper farmacie bij Coöperatie VGZ)
Ludwig Castelijns
17.10 uur – 17.15 uur Afsluiting door dagvoorzitter
17.15 uur – 18.00 uur Borrel

Locatie:
Volkshotel te Amsterdam (Wibautstraat 150)
Klik HIER voor een routebeschrijving, parkeerinformatie en openbaar vervoer mogelijkheden.

Kosten:
Leden: gratis
Niet-leden: € 35,00

Aanmelden:

Gegevens

Datum:
24 november 2022
Tijd:
14:00 - 17:15

Gegevens

Datum:
24 november 2022
Tijd:
14:00 - 17:15